» Roses

» Baruch de Spinoza

Contribuïm a preservar el medi ambient: no imprimiu aquesta plana si no és realment necessari
Versión ImprimibleImprimir  |  Envíar a un amigoEnviar Català |
 

HISTÒRIA DE L'ASSOCIACIÓ CULTURAL
BARUCH DE SPINOZA DE ROSES

L’associació cultural Baruch de Spinoza de Roses es constitueix legalment cap al juny de l’any 2000, tot i que ja funcionava en l’àmbit privat des de feia molt de temps, i com qualsevol grup de gent, d’amics, es movia entorn a uns interessos culturals comuns. Des dels inicis i fins a avui dia, l’Associació Baruch de Spinoza ha promogut uns 50 actes, un per mes, agrupats en cicles trimestrals: 20 sessions de cinefòrums, 15 clubs de lectura, 14 xerrades i 4 recitals poètics. Tots els actes són gratuïts i oberts a tothom.


Per tal de promoure els cinefòrums, el C.A.R. disposa d’una sala d’actes, on mitjançant un projector es visualitza la pel.lícula triada, amb una prèvia presentació. L’acte conclou amb un debat a on s’exposen les diferents opinions i impressions que els assistents hagin pogut extreure. La mitjana d’assistència oscil·la entre les 15 i 20 persones. La primera sessió va tenir lloc l’octubre del 2000, amb Senderos de Gloria, de Kubrick. Des d’aleshores, el repertori ha sigut divers, abraçant tot tipus de gènere a partir de les peticions dels mateixos assistents: El Verdugo, de Berlanga; Balas sobre Broadway, de W. Allen; Ricardo III, de R. Loncraine; La cortina de humo, de B. Levinson; Bailando en la oscuridad, de L. Von Trier; La eternidad y un día, de T. Angelopoulus; El Gran Lebowski, dels Coen, Tierra y Libertad, de K. Loach; El resplandor, de S. Kubrick i d’altres...


El cicle de xerrades també se celebra a la mateixa sala del C.A.R.. En aquests actes es convida a un conferenciant que exposa un tema força proper a la nostra realitat i un cop exposat s’inicia un debat entre els assistents, que sol ser proper a les 20 persones. Alguns cicles de xerrades són: El arte otro a càrrec d’Antonio Martínez; El boom de la Novela Hispanoamericana. Antes y después, a càrrec de J. M. Soldevilla; Els Balcans per Jovan Radakovic; Realitat multicultural a Catalunya per Xavier Besalú; Què ha passat a Porto Alegre per Giomar Vargas Gómez...


Els clubs de lectura d’un temps ençà es realitzen a la biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses. L’activitat consisteix en plantejar una xerrada sobre el llibre seleccionat i que prèviament s’haurà llegit. D’aquesta trobada, que sol reunir unes 15 persones, surt la selecció del proper llibre. Algunes de les lectures: El antropólogo inocente, de Nigel Barley; El Cap de Penteu, de Xavier Roca Ferrer; Antígona i Èdip Rei, de Sòfocles; El gran quadern, d’Agota Kristof; Aquí descansa Nevares, de Pere Calders. El següent, al pròxim setembre, serà sobre l’assaig L’ordre del discurs del filòsof francés Michel Foucault.


El plat fort de l’assossiciació és el Recital poètic que organitza per tancar la temporada estiuenca. Al llarg de quatre anys consecutius aquesta vetllada a sorprès tothom per la seva força lírica, espontaneïtat i màgia i ha experimentat alhora un creixement en quant a participació, assistència i maduresa. Des de fa dos anys el marc incomparable de l’església de Santa Maria de la Ciutadella de Roses ha servit com a escenari de luxe per a tots aquells que, per primera o per enèsima vegada, s’han enfrontat al silenci del públic amb l’única arma de la veu, de la paraula... i més bé o més malament han sortit victoriosos; alguns han perdut aquí la "virginitat poètica”; d’altres han tornat a pecar amb concupiscència i delit, reafirmant-se en aquesta petita lluita contra la obscena realitat diària...
L’últim recital van aplegar-se més de dos-centes persones, la qual cosa és simptomàtica de que això de la poesia no és pas una cosa accidental, sinó més ve un reducte ocult, interioritzat al fons d’allò que en diem ànima i que una nit qualsevol d’un estiu que es dilueix any rere any floreix per atzar o per necessitat, il·luminant meravellosament la foscor de la indiferència.

Tot fa pensar que aquest any, el dissabte 28 d’Agost a les 22:00 hores, a l’església de la Ciutadella de Roses, aquesta nit màgica tornarà a resplendir per damunt del silenci, emplenant les paraules del seu sentit més àlgid.

 

Zona Privada
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .