» Roses

» La Fortalesa (ciutadella)

Contribuïm a preservar el medi ambient: no imprimiu aquesta plana si no és realment necessari
Versión ImprimibleImprimir  |  Envíar a un amigoEnviar Català |
 
En definitiva, la fortificació que tenim a Roses no és una "ciutadella”, però, si algú li vol dir així allà ell (de fet, el mot té una llarga tradició), no cal fer-se mala sang per això; d’igual forma si algú vol començar a anomenar a les llimones taronges cap problema, però que tingui clar que és un error i que pot portar a greus confusions.
Lluís Buscató
Historiador

 

 

01 PORTAL DE MAR. S. XVI-XVII
Entrada principal al recinte, protegida per una barbacana amb pont llevadís. A l’interior hi havia els cossos de guàrdia dels oficials i dels soldats.

02 PATI D’ ARMES. S. XVI-XIX
Plaça envoltada d’edificis d’ú s militar: hospital, quarters, arsenal, botigues i magatzems. Al subsòl es troben restes d’antigues ocupacions.

03 EDIFICI A. S. IV-VI
Gran edifici romà amb un pati central obert al mar i sales destinades a la producció de salaons de peix. Construït parcialment sobre la platja antiga.

04 BARRI HEL.LENÍSTIC. S. IV-III A.C
Barri d’urbanisme ortogonal, que amplia el primitiu nucli grec emplaçat sobre el turó de Santa Maria. Centre productiu de ceràmica i metalls.

05 BALUARD DE SANT JAUME. S. XVI
Inutilitzat a la fi de la Guerra del Francès. Restaurat per tal de poder comprendre l’estructura interna de la construcció.

06 QUARTERS D’ INFANTERIA. 1598
Habitatges per als soldats de la plaça, construïts per evitar molèsties d’allot-jament a les cases dels civils de la vila.

07 BARRI DEL PORT. S. IV-VII Cases adossades al mur que delimitava el contorn d’una antiga riera, desviada modernament, i a la desenbocadura de la qual es trobava el port

08 MURALLA GREGA. S. III A.C Mur de defensa i dic de la riera, que delimitava la població grega del turó de Santa Maria. Construïda en el context de la II Guerra Púnica.

09 ARSENAL. S. XVII Edifici adossat a la muralla medieval, de la qual es conserven les espitlleres i una torre quadrada d’amplis fonaments.

10 PORTAL DE TERRA. S. XVI-XVII
Entrada al recinte fortificat per la part posterior. Permet l’accés al fossat i a les defenses externes.

11 ESGLÉ SIA DE SANTA MARIA. S. XI
Emplaçada sobre un petit turó elevat. Construïda sobre el nucli grec més antic i sobre succesius temples. Al davant, hi ha el quarter de cavalleria, construït sobre el cementiri de l’església paleo- cristiana.

12 RECINTE MONACAL. S. X-XI
Façana del monestir de Santa Maria. Restes de la muralla i torre circular que defensaven l’església i el claustre amb les dependències monacals.

13 VISTA SOBRE ELS FOSSATS. S. XVII
Complement de la muralla, inundable per l’aigua de les rieres i del subsòl. Els revellins i les contraguàrdies formen el recinte exterior.

14 VILA MEDIEVAL. S. XI-XVII 2
Població protegida per muralles, amb el monestir com a edifici principal. Fou abandonada progressivament des dels. XVII i traslladada al’actual vila.

15 CASES I CARRERS. S. XI-XVII
Restes de les construccions medievals, amb els carrers empedrats, tal com foren abandonats arran del setge de 1645.

16 FORTÍ. S. XIX
Darrer element de defensa de la Ciutadella, quan aquesta estava pràcticament en desú s. Les torres corresponen a la façana de mar de la muralla medieval.

17 MURALLA MEDIEVAL. S. XIV Emplaçament de l’entrada al recinte medieval. Era la façana més defensada, amb cinc torres circulars, dos de les 6 quals es troben enderrocades.

A
MUSEU + AUDIOVISUAL
B BOTIGA
C EXPOSICIÓ TEMPORAL
 
 

 
PANORAMICA 360º
Panoramica de Roses

La Fortalesa (ciutadella)
Visita virtal

 

 


Zona Privada
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .