»Llistat»

Opinió/text.

Hemeroteca rosinca de l'any 2002 fins avui.
Contribuïm a preservar el medi ambient: no imprimiu aquesta plana si no és realment necessari
Nota:Per publicar articles o textos en aquest apartat, feu-ho a l'adreça: webrosesdigital.com.
Autors:Els articles que siguin publicats/enviats a més mitjans caldrà  que ens ho feu saber.
imprimirImprimir  |  Envi­ar a un amigoEnviar  | Últim comentari

Magda CasamitjanaEntrevista

15/12/2005

Magda Casamitjana i Aguilà / Regidora del PSC a l’Ajuntament de Roses

 


Inicialment publicat a:
RosesDigital

 

Magda Casamitjana, de 42 anys i llicenciada en filologia catalana, és la portaveu del grup municipal socialista de Roses, càrrec que compagina amb el de diputada provincial. En aquesta entrevista, aquesta rosinca nascuda a Barcelona, reclama la millora dels mecanismes de participació ciutadana com a element fonamental de la revitalització de l’economia i el turisme del municipi. Així mateix es mostra molt crítica amb la gestió de l’equip de govern pel que fa al desmantellament de l’empresa Zodiac.

 

 

“Amb la Zodiac, Pàramo ha fracassat”

“Si jo sóc alcaldessa i m’arriba a passar això,  ja hauria plegat. Ho tinc molt clar”

“Reclamo que s’expliqui la veritat del que ha passat i que no es faci demagògia”

 

– El PSC va votar en contra dels pressupostos. Per què?

– Vam votar negativament perquè no hem trobat mai el fons polític  dels pressupostos. Ens donen una tirallonga de números que quadren però no acabem de trobar quina és la proposta de govern, no hi és. No trobem cap política de cultura com Déu mana, no trobem cap política de turisme com Déu mana i insistim que tots els temes de la gent gran estan completament abandonats. M’acusen moltes vegades de parlar només de gent gran i de nens, però és que si no tenim solucionats aquests dos temes és molt complicat que puguem tirar endavant.

– La política educativa també ha estat un cavall de batalla  per al PSC.

– Sí, precisament hi ha una partida important als pressupostos per a construir la nova llar d’infants. Aquí  hem perdut l’oportunitat de fer una llar d’infants i una política educativa com cal. És un error col·locar la llar d’infants com un bolet a dins d’una  escola que, en principi, hauria de remodelar-se tota, sense cap mena de consens. Hi ha un altre tema que em preocupa molt perquè és el motor econòmic de Roses i és la política turística. No sabem cap on anem. En política esportiva passa el mateix. Sabem que s’ha fet una piscina però ja està. Continuem tenint el mateix problema, construïm grans infraestructures però no les gestionem bé.  No traiem suc ni cap rendiment  a aquestes  grans infraestructures.

– Parla de grans infraestructures  en matèria esportiva,  però en els darrers deu anys s’han posat en marxa moltes altres infraestructures  i equipaments  importants. No es gestionen bé? Què cal fer, doncs?

– S’han de gestionar bé. Tant per als residents que hi vivim cada dia, com per a les persones que ens vénen a visitar. Hi ha d’haver una gestió definida de cada una de les infraestructures. No podem tenir un teatre que estigui tancat. No podem tenir les associacions del municipi, cada una en un espai diferent pagant un sou quan el que necessitem és un hotel d’entitats. Hi ha un altre aspecte important a tenir en compte: aquestes infraestructures han de ser per als rosincs però també les hem de saber vendre perquè turísticament el poble evolucioni. El teatre queda petit com a centre de convencions, però hi ha un turisme de congressos i de seminaris que podem explotar. El teatre té només tres-centes cinquanta places i si volem potenciar aquest tipus de turisme cal buscar un nou  espai.

– Fa un temps es va parlar de la construcció d’un palau de congressos tot i que la idea va quedar al calaix. Creu que Roses necessita aquest equipament?

– Sí, cal un palau de congressos. Volem diversificar el turisme i per això calen recursos i serveis adequats  per a les noves necessitats. El que sí que està ben fet i el PSC sempre ha donat  tot el seu suport a  l’equip de govern és en l’esforç de diversificar l’oferta turística rosinca cap a la cultura. Tots els diners que s’hi posen ens semblen bé. Però, no n’hi ha prou.  Estem veient que, si fa fred, la gent no ve a visitar la Ciutadella  o el castell. Si plou o fa fred no tens cap mena d’alternativa, no hi ha cap  oferta. T’has de tancar a casa.

– Per tal de portar a terme aquesta diversificació del turisme de la que parla cal la complicitat de l’empresariat. Hi ha la comunicació  i la cooperació  necessària entre el sector públic i el privat?

– Pel que fa a l’empresariat, considero, i és una cosa que el dia que governi tindré molt clar, que les coses s’han de fer conjuntament entre el sector públic i el sector privat, un fet que en aquests moments no passa. Aquest és precisament el gran problema que  tenim. En el marc de la revisió del POUM s’han portat a terme reunions de participació ciutadana. Quan portes dotze anys sense comentar  res a  ningú, ni demanar  res a ningú i un dia dius: “ara vull preguntar”,  la gent no hi va. En una reunió hi van anar set persones i en una altra quinze.  Tenim mil activitats econòmiques a Roses, i compto que hi ha més empresaris. Els números canten. Si tu no tens ganes o no ho has provocat abans és impossible que surti bé. Jo, quan parlo de participació ciutadana, vull dir això. S’ha de crear  un consell que tingui els seus estatuts i el seu poder de decisió. Al segle XXI és importantíssim que tothom pugui dir la seva. Amb el tema  de la  nova llar d’infants i la nova escola està claríssim, com pots  col·locar aquests dos equipaments  sense demanar  res a la comunitat educativa? El fracàs del govern  de Roses és aquest presidencialisme  i populisme  que no  s’obre a la societat . 

– Abans ha afirmat que la situació turística del municipi li preocupa  molt. Què està passant perquè, en el context de la crisi estructural que pateix el sector sembla que Roses s’estigui quedant enrere?

– Avui en dia necessites tècnics, professionals i sobretot necessites que la gent que està vivint cada dia del seu negoci et digui què funciona i què no funciona. El que m’agradaria saber és quina classe de turisme volem. I Roses té potencial per oferir una oferta molt potent i completa.  En aquests moments  tenim un poble fantasma, on a les deu de la nit està tot tancat. Què volem? Construir una  zona d’oci i posar-la allà al Chic, amb  la quantitat de problemes que generarà? Crec que l’oci al mig del poble dóna molt més joc, més facilitat i complicitats amb el món de la restauració. Hem de donar vida a aquest poble perquè està totalment mort.  En tot cas, el que hem de tenir molt clar és quina classe de turisme volem. Ens estem aïllant de tota la comarca, del cap de Creus, de Peralada i de tota l’oferta de la resta de la  zona.

– Un tema d’actualitat és el desmantellament per part de la Zodiac de part de les seves instal·lacions. Vostès sempre han dit que s’han fet malament les coses.

– Pel que fa a la Zodiac m’agradaria fer dues puntualitzacions: en primer lloc, quan aquesta empresa va aparèixer es deia que a Roses hi havia una gran taxa d’atur. Sé que quan van començar a anar totes les noies allà, l’empresariat es va quedar sense treballadors. Hi havia atur, però totes les botigues, els hotels i els restaurants es van quedar sense gent. En segon lloc, des del PSC vam dir en el seu moment que, si s’havia de fer, es fes bé. Que es fes un concurs obert a totes les empreses interessades i que s’analitzessin les conseqüències i la qualitat de treball de portar una empresa química com la Zodiac.  Això va ser una aventura de l’alcalde, donada a dit i amb unes condicions molt beneficioses per a l’empresa. Nosaltres ho vam denunciar, perquè crèiem que no calia, l’activitat de la fàbrica  no ens agradava i, sobretot, perquè no hi vèiem un futur. I aquí el fracàs de l’alcalde ha estat espectacular. Si jo hagués estat l’alcaldessa i m’arriba a passar això ja hauria plegat.

– En aquell moment, el fenomen de la deslocalització no era una amenaça tan gran.

– No, però era claríssim que acabaria  passant. Si apostes per un futur industrial pensa-t’ho bé, perquè la Zodiac no era una aposta per cinc anys, sinó per vint, i el mateix Pàramo ho ha reconegut. En l’últim ple va dir que l’havien enredat i que li havien pres el pèl. Doncs, políticament potser que t’ho facis mirar. Jo he fet un pacte de responsabilitat amb l’alcalde, perquè encara s’ha de solucionar el futur de cent treballadores de la Zodiac. Després arribarà el moment de demanar  responsabilitats  polítiques.

– Creu que hauria de dimitir?

– Jo no puc demanar a l’alcalde  la dimissió perquè és el poble el que l’ha posat. El que sí que li demano és una dosi d’humilitat i que reconegui que es va equivocar i que ha fracassat. Jo reclamo que se’ns expliqui  la veritat del que ha passat. Que ens diguin, perquè he de sentir, quan vaig fora de Roses, que som els que vam deixar instal·lar una empresa que ha tingut tants problemes de salut. Que ens expliquin què tenim, si més no perquè no es faci demagògia a  fora. Se’n va una part de la Zodiac, aquesta nau és de l’empresa, però nosaltres els l’hem regalat. L’alcalde  ha de fer alguna cosa per arreglar la situació. O ha de fer el possible perquè vingui una altra empresa o ha d’exigir  que la  Zodiac  no  es vengui la nau que desmantellarà i se’n vagi amb els beneficis. Cal que l’alcalde agafi el toro per les banyes i faci alguna cosa. No n’hi ha prou en lamentar-se. Cal recuperar la dignitat del poble.

 


  |   Imprimir   |  Envi­ar   |  
- X -
Imprimible  |  Envíar  |