»Llistat»

Opinió/text.

Hemeroteca rosinca de l'any 2002 fins avui.
Contribuïm a preservar el medi ambient: no imprimiu aquesta plana si no és realment necessari
Nota:Per publicar articles o textos en aquest apartat, feu-ho a l'adreça: webrosesdigital.com.
Autors:Els articles que siguin publicats/enviats a més mitjans caldrà  que ens ho feu saber.
imprimirImprimir  |  Envi­ar a un amigoEnviar  | Últim comentari

Magda CasamitjanaReserves marines

03/10/2009

un repte per a tothom

 


Inicialment publicat a:
Diari de Girona

MAGDA CASAMITJANA Cada final d'estiu ens veiem abocats, inevitablement, a fer una valoració de com ha anat la temporada turística, i no pot ser d'altra manera. Roses és una ciutat que té una economia diversificada, però el turisme i, en conseqüència, el comerç, la restauració i l'hostaleria són la base més important de la seva economia.
El que acabo de dir no ha de treure rellevància a altres sectors econòmics del nostre municipi. I un d'aquests sectors, també molt important i, a més, no estacional, és la pesca.
La Confraria de Roses és puntera en pesca a Catalunya. Ha tingut la sort d'estar ben dirigida els darrers anys amb diferents equips comandats per en Quimet Fontdecaba. La bona gestió d'en Quimet ha possibilitat deixar una Confraria endreçada al seu successor, l'Antoni Abad, que té davant seu el repte d'adaptar-la a les exigències actuals, que són complexes i cada vegada més universalitzades: comunicacions fàcils, globalització de l'economia, costos en augment i major competència en els preus. A més, també estem immersos en plantejaments, cada vegada més ?exigents, de sostenibilitat.
Des que sóc alcaldessa, hem col·laborat activament amb la Confraria. Darrerament, vaig anar amb l'Antoni i altres pescadors rosincs a Brussel·les per assistir a la Seafood, un dels mercats de peix més importants del món. Allà vam tenir l'oportunitat de parlar amb eurodiputats, amb gent de la Delegació del Govern de Catalunya, de la UE i també amb membres de les delegacions catalana i espanyola que assistien a l'esmentada fira.
L'experiència va ser molt profitosa, però el que més em va impressionar va ser la capacitat de l'Antoni per aprofundir en els temes i per implicar els seus interlocutors en la conversa. Vaig comprovar que el respecten i el valoren i que tenen molta confiança en el seu paper, o papers, de Patró Major de Roses i de President de la Federació de Pescadors de Girona.
El tema estrella va ser la futura reserva marina de cap de Creus. L'Antoni va posar l'argumentari damunt la taula d'una manera impecable. "Entenem que hem de ser més sostenibles perquè el nostre futur passa per aquí, però hem de fer-ho de manera que no perjudiquem les empreses pesqueres que ja fa temps que pateixen moltes dificultats", els va dir. I va continuar reclamant que les reserves marines es facin "amb consens i amb sentit comú" per evitar que perjudiquin el sector. "Cal molt diàleg", va sentenciar.
Tots els assistents es varen poder adonar que tenien davant un home intel·ligent i amb sentit comú, i que el diàleg amb ell, pel que representa, seria possible, però al mateix temps, dur.
Roses no volia només quedar-se amb l'anada a Brussel·les, sinó que va facilitar que El Club Pesca Costa Brava i l'Associació Catalana per una Pesca Responsable, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Roses i del Port Roses SA, organitzessin el II Open Internacional de Pesca d'Altura. Aprofitant aquest esdeveniment, també es van organitzar unes conferències amb debat inclòs al voltant de les reserves marines i de la problemàtica actual de la pesca en el Mediterrani.
Vaig poder acompanyar diversos pescadors; l'Antoni Abad; el director general de Pesca, Martí Sans, i també el subdirector general de Conservació de Recursos del Litoral del Ministeri de Medi Ambient, José Manuel Sánchez Mora. I vaig participar en les seves converses.
Em quedo amb una conclusió doble: tenir a Roses una reserva marina important ens ajuda a tenir marca com a ciutat, però mai ha de representar un perjudici per als nostres pescadors, sinó un benefici. Administrar adequadament aquestes conclusions és la clau de volta de l'èxit.
Els pescadors de Roses ens tenen a la seva disposició per tot allò que creguin convenient i, també, les administracions competents. Afrontem el repte amb voluntat de valor afegit per a tothom; mai com un perjudici per a ningú.


  |   Imprimir   |  Envi­ar   |  
- X -
Imprimible  |  Envíar  |