»Llistat»

Opinió/text.

Hemeroteca rosinca de l'any 2002 fins avui.
Contribuïm a preservar el medi ambient: no imprimiu aquesta plana si no és realment necessari
Nota:Per publicar articles o textos en aquest apartat, feu-ho a l'adreça: webrosesdigital.com.
Autors:Els articles que siguin publicats/enviats a més mitjans caldrà  que ens ho feu saber.
imprimirImprimir  |  Envi­ar a un amigoEnviar  | Últim comentari

Magda CasamitjanaLa salut: un dret de tots i una obligació per als governants

14/02/2006

Mai ens podrem considerar suficientment satisfets però la població ha de ser conscient de l´ esforç que el nostre govern fa en aquest sentit ...

 


Article de la regidora rosinca Magda Casamitjana


Tots tenim clar que la societat evoluciona a un ritme trepidant. L´Alt Empordà no n´és una excepció i per tant el nostre món no és el que era ni pel seu paisatge, ni per la seva gent. Però no en fem un problema i adeqüem-nos a la realitat.

A les societats avançades un dels principals indicadors de l´Estat del Benestar és la cobertura sanitària de la població, és a dir, la preocupació dels governs per la salut dels ciutadans i ciutadanes.
Les realitats socials de cada indret marquen trets diferencials en quant a la complexitat de l´atenció a la salut de les persones.
L´Alt Empordà és una comarca que encabeix la població estable, la turística, la migratòria i, a més, és pas obligat d´entrada i de sortida de bona part de la gent que va i ve de l´Estat Espanyol.
L´arribada de població immigrant de diferents indrets d´Europa, de l´Àfrica, de Sud Amèrica i de l´Àsia comporta una considerable diversitat de cultures que fan més complex l´atenció sanitària a tota la població (idioma, conceptes de salut, tipus de demanda espontània, diferència cultural ...)
Tampoc cal oblidar l´increment de la natalitat per tant de la població infantil i de les dones en edat fèrtil entre la població immigrant que comporta una considerable demanda dels serveis de Tocologia i de Pediatria.
I, a més a més , la qualitat en el servei i els avenços en medicina fa que l´edat de la població augmenti amb tot el que comporta de demanda de serveis assistencials a la gent gran i a la gent gran dependent.
Aquesta diagnosi de la situació ens porta a replantejar les infrastructures sanitàries, el nombre de personal sanitari i també, i molt important, a un canvi de model: s´han de promoure polítiques a mig termini, globals i transversals si es vol donar resposta al repte d´una assistència digna i de qualitat per a tothom en el futur.
Quan des de la conselleria de sanitat s´està fent un projecte nou per a l´hospital Josep Trueta, hospital de referència de la província, quan es projecte l´ampliació de l´hospital de Figueres, quan es posarà en marxa el nou CAP de Castelló d´Empúries, que descongestionarà el CAP de Roses també en projecte d´ampliació i se´n farà un de nou a Figueres o que s´està apropant els serveis d´oncologia a l´Alt Empordà s´està treballant en la direcció adequada pel que fa a la millora i ampliació d´infrastructures sanitàries.
Quan es vol crear un Consorci Sanitari comarcal per fer participar els municipis en la planificació de la sanitat a la comarca per aconseguir més eficàcia i una millor gestió dels recursos s´està treballant amb criteris de participació i transversalitat. És imprescindible que els ajuntaments i les administracions competents vagin de bracet en aquest aspecte, entre molts d´altres. Ha arribat l´hora d´escoltar què diuen els municipis i que els municipis s´impliquin a fons en els temes de salut. Pobles , ciutats i viles tenen molt a dir i a fer a l´hora de planificar i crear serveis.
En una comarca com la nostra que té seixanta-vuit pobles és molt important que la capital exerceixi com a tal en tots els àmbits.
I Figueres té aquesta vocació; en aquest sentit la Fundació hospital de Figueres ha constituït el Consell Social que és un òrgan consultiu integrat pels membres del Patronat de la Fundació i una vintena de representants d´Ajuntaments, entitats i institucions gironines creat per fomentar les relacions amb la societat empordanesa.
No podem oblidar tampoc que les millores en les infrastructures viàries aprovades per la conselleria de PTOP facilitaran el transport sanitari i que la protocolització i formació conjunta del VAM, els Serveis d´Atenció Continuada, el personal de les ambulàncies i la coordinació amb els cossos de seguretat i els bombers donaran un plus d´eficàcia als serveis actuals.
Tot plegat no es pot fer de cop i potser ni en una legislatura però el projecte polític hi és i les persones que ocupen les conselleries tenen capacitat i voluntat d´avançar en la direcció adequada.
Mai ens podrem considerar suficientment satisfets però la població ha de ser conscient de l´ esforç que el nostre govern fa en aquest sentit i també ha de saber que la implicació de cadascú de nosaltres, al nivell que sigui, és molt important per aconseguir els objectius desitjats.

Per molts anys.


  |   Imprimir   |  Envi­ar   |  
- X -
Imprimible  |  Envíar  |