»Llistat»

Opinió/text.

Hemeroteca rosinca de l'any 2002 fins avui.
Contribuïm a preservar el medi ambient: no imprimiu aquesta plana si no és realment necessari
Nota:Per publicar articles o textos en aquest apartat, feu-ho a l'adreça: webrosesdigital.com.
Autors:Els articles que siguin publicats/enviats a més mitjans caldrà  que ens ho feu saber.
imprimirImprimir  |  Envi­ar a un amigoEnviar  | Últim comentari

i tuGOVERNANÇA vs MAL GOVERN

08/08/2012

perdem la confiança en els polítics, i aquests la credibilitat

 


Millor dit MAL GOVERN vs GOVERNANÇA, ja que el que més abunda en la societat i en el sistema d'avui és el MAL GOVERN.

Quina pena que els polítics dels governs actuals ens vulguin fer creure que conceptes com GOVERNANÇA, PARTICIPACIÓ, TRANSPARÈNCIA i SOSTENIBILITAT, entre altres, siguin una utopia! El fet que ells mateixos es creguin que és impossible governar amb aquests conceptes (perquè no els interessa, ja que perdrien poder) fa que quedin en paraules que s'emporta el vent durant els mítings o en paraules escrites en les propagandes electorals que un cop han passat les eleccions van a les escombraries.

Com s'aprofiten de la mala memòria dels ciutadans. Tot començant per ells mateixos. Sense anar més lluny són exemples els programes del PP per a les eleccions generals on varen dir una i una altra vegada que si arribaven a governar no pujarien els impostos, no s'incrementaria l'IVA, es reactivaria l'economia... i no sé quantes coses més!!! i en realitat estan fent tot el contrari. Més a prop nostre, ens queden les promeses electorals fetes en les eleccions municipals i...què s'està fent? Una altra vegada es repeteix la mateixa història: res del que van prometre, i aquí si que no poden dir que l'Ajuntament es troba en una mala situació econòmica. Així doncs què està passant?
 
Tot i que sembli que el concepte de GOVERNANÇA és nou, aquest prové dels grecs. Una de les primeres persones que el va utilitzar va ser un dels grans filòsofs de la història, Plató. Però què s'entén per GOVERNANÇA? No és més que el sinònim de BON GOVERN. Tot i que hi ha diverses definicions, podríem definir aquest concepte com el sistema de regles formals i informals que estableixen les pautes entre els diferents actors que intervenen en la presa de decisions.

Què diferents actors intervenen en la presa de decisions? Què diferents persones o representants de la societat puguin dir la seva i es tingui en compte a l'hora de prendre decisions? Està clar que en els governs actuals NO!!!

Segons aquest concepte hi ha diferents actors que interactuen, es relacionen, es coordinen i cooperen per prendre les decisions més beneficioses per al conjunt de la societat. Els polítics, representen una administració pública, per tant, són un dels actors del procés de la presa de decisions, però senyors, NO l'únic, com es creuen i ens volen fer creure! NO tenen la potestat per fer el que vulguin, recordin: representen o, millor dit, haurien de representar la societat.

Els pilars principals de la GOVERNANÇA o del BON GOVERN són: TRANSPARÈNCIA, PARTICIPACIÓ, RESPONSABILITAT, COHERÈNCIA i COORDINACIÓ. No obstant, hi ha altres elements que també són claus per al bon govern com són la legalitat, el consens, l'equitat, l'eficàcia i l'eficiència, i la sensibilitat.
 
Algunes qüestions:

– S'han de gastar diners públics per editar uns butlletins per intentar demostrar el que està cobrant l'equip de govern? Les veritats a mitges són veritats? Aquest és el model de TRANSPARÈNCIA què volem? Si hagués hagut transparència de bon principi, no s'hagués pogut evitar la impressió i repartiment d'aquests butlletins, i el cost associat?

– S'ha fet una taula de PARTICIPACIÓ amb CONSENS sobre la imatge que els ciutadans de Roses volem que es doni i es projecti de la nostra vila i del nostre passeig? Sobre el tema de les casetes en el passeig marítim, hi ha hagut un procés de participació ciutadana on hagin col·laborat els diferents actors? S'està jugant amb la imatge del passeig i de Roses, amb els diners dels ciutadans, amb la manera de saber fer les coses... És una llàstima que només es faci participació (per complir amb la normativa i cobrir l'expedient) en aquells processos que les lleis ho estableixen.
 
– Com pot ser que no s'assumeixin RESPONSABILITATS? No tot és culpa dels altres.

– Quina COHERÈNCIA i SENSIBILITAT tenen els polítics quan diuen que no pujaran impostos i veiem que s'incrementa l'IBI i apareixen noves taxes, en moments que per a moltes persones són tant difícils?
 
– La forma de donar les casetes del passeig marítim a una sola entitat del municipi ha estat correcta? Ha estat LEGAL? On està la claredat, la transparència i la igualtat d'accés?

Convido a que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.
 
El gran mal de la democràcia és el mal govern, fa que perdem la confiança en els polítics, i aquests la credibilitat.

Potser ja és hora de dir: JA N'HI HA PROU!

Civis rosarum
  |   Imprimir   |  Envi­ar   |  
- X -
Imprimible  |  Envíar  |